Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Yolande - Donderdag 13 Maart 2023

  Sfeer- en stijlvol! Alles over akoestische houten wandpanelen

  OWoody wandpanelen: de akoestische woontrend van het moment

  Eén van de meest opvallende en absoluut meest veelzijdige woontrends van het moment zijn akoestische wandpanelen. Behalve dat ze een grote optische impact hebben op je woninginrichting – je maakt er een heel stijlvol woonstatement mee – zijn ze ook nog eens ontzettend functioneel en zijn ze een investering waar je jarenlang ontzettend veel woongenot van zult hebben én die past binnen veel verschillende woonstijlen. Daarnaast hebben ze als groot voordeel dat ze vrij makkelijk te bevestigen zijn: kleine moeite, groot effect!

   

  Voorheen zag je wandpanelen vooral in kantoorruimtes, om de kille uitstraling van de werkruimte te doorbreken en om aparte werkruimtes binnen een grotere ruimte te creëren, of in de muziekindustrie, waarbij de geluidsabsorberende werking van de wandbekleding vooral gebruikt wordt om de galm uit een wat grotere ruimte te halen en te zorgen voor een beter akoestiek. Vooral een praktisch gebruik dus van deze wandpanelen. Maar met deze akoestische houten panelen is natuurlijk zo veel meer mogelijk. En Bazaaronline zou Bazaaronline niet zijn als wij niet bovenop deze geweldige woontrend zouden zitten! Want dat aku panelen een geweldige en zeer stijlvolle aanvulling zijn op je woninginrichting, dat is een ding dat zeker is. Een absolute aanrader dus!

   

   

  Aku panelen: wat zijn dat eigenlijk?

  Oké, om bij het begin te beginnen: aku panelen ofwel akoestische panelen zijn (houten) wandpanelen die bestaan uit MDF latten, die door hun structuur de weerkaatsing van geluid als het ware breken. Akoestische panelen bestaan uit een systeem van op gelijke afstand van elkaar geplaatste houten latten, voorzien van een stoffen achterkant, vaak van vilt, die zorgen voor een nog betere isolatie en absorptie. Op een gladde, vlakke muur of een ander groot oppervlak weerkaatst het geluid namelijk makkelijk, omdat er geen of weinig weerstand is. Door deze refractie ontstaat er een holle galm. In een grote, open ruimte met daarin weinig tot geen objecten heb je dus al gauw last van echo en galm. Hoe groter, leger (en gladder) de ruimte, hoe meer galm. Niet bepaald de ideale omstandigheden om een gezellige, warme sfeer te creëren dus. Dat geldt zeker voor het ontzettend ongezellige geluid, maar ook voor de algehele sfeer in je woninginrichting. Dit is dan ook één van de belangrijkste redenen bij het inrichten van een ruimte om te kiezen voor enige vorm van wandbedekking. Dit kan minimaal door gebruik van structuurbehang en het ophangen van schilderijen, fotolijsten en andere materialen, maar hierbij is het geluid nog altijd niet optimaal verbeterd.

   

  Aku wandpanelen maken hierin het grote verschil. Hiermee haal je pas echt die nare galm weg. Het reliëf van de op gelijke afstand van elkaar geplaatste latten wand absorbeert als het ware het overtollige geluid. Daarom worden deze houten latten panelen al sinds jaar en dag in geluidsstudio’s gebruikt om de meest zuivere geluidsopnames te maken.

   

  Hoe gebruik je aku wandpanelen in je inrichting?

  Dat aku houten wandpanelen een goede keus zijn voor de geluidskwaliteit moge duidelijk zijn. Maar ook in woonruimtes komen aku panelen ontzettend goed tot hun recht. Ze geven de ruimte zowel fysiek als optisch een warme uitstraling. De houten latten wand geeft een tijdloze, luxueuze uitstraling aan je woninginrichting. Deze past, afhankelijk van materiaalkeuze en -kleur in een modern Scandinavische styling, die schittert in alle eenvoud, maar past even goed in een meer industriële of juist zeer klassieke woninginrichting. Materiaal, kleur en structuur zijn hierbij allesbepalend!

   

  Ook de keuze van het te bekleden oppervlak bepaalt de uiteindelijke uitstraling. Je kunt kiezen voor aku panelen als wandbekleding van je cinewall, waarmee je je home entertainment ruimte een next level luxe uitstraling geeft en waardoor de cinewall er in de ruimte nog meer uitspringt én de geluidskwaliteit nog beter wordt. Je zou ervoor kunnen kiezen om een lange wand in tweeën te delen door gebruik te maken van aku panelen, maar je kunt ook een stapje verder gaan om een nog intiemer effect te realiseren door niet alleen de wand, maar ook het plafond te bekleden met aku wandpanelen. Ook als achterwand in een slaapkamer is een wand van wood panelen een stijlvolle keuze. In de keuken kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de zijkanten van een kookeiland met aku latten te bekleden voor een verrassend effect of een mooie deco wand te maken met een of meerdere aku panelen voor die kleine persoonlijke touch met een grootse uitstraling. De hal kun je met weinig moeite omtoveren van een karakterloze ruimte waar je zo snel mogelijk doorheen wilt lopen tot een uitnodigende luxe entree door de wanden te bekleden met (halfhoge) houten lattenpanelen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

   

  Aku panelen van OWoody, een lust voor het oog en oor! 

  Goed, met de aku panelen van ons huismerk OWoody haal je dus heel wat voordelen in huis. Op het gebied van geluidskwaliteit, dat is duidelijk. Ook qua visuele beleving maak je met OWoody een goede keus. OWoody, dat staat voor Original Wood. Hout heeft een uitstraling van rust, degelijkheid, een solide basis, maar geeft ook een gevoel van intimiteit, van ‘thuis’.

   

  De houten wandpanelen van Bazaaronline zijn net wat anders dan die van concurrenten. We noemen hier een aantal redenen om te kiezen voor aku panelen van OWoody. De maatvoering van OWoody panelen, het huismerk van Bazaaronline, is bijvoorbeeld anders: wij hanteren een maatvoering van maar liefst 280 x 60cm, waar concurrenten panelen verkopen met een maat van 244 cm, zodat een enkel paneel nooit voldoende is om een hele wand te bekleden. Wanneer je bedenkt dat een gemiddeld huis een kamerhoogte hanteert van 260 cm, dan hoef je geen wiskundig wonder te zijn om te bedenken met welke keuze je voordeliger uit bent. Met de keuze voor OWoody aku panelen heb je geen last van storende, lelijke, niet mooi aansluitende naden, omdat je hoogte tekortkomt met je panelen. Integendeel, met OWoody kies je voor naadloze, strakke lijnen en een daardoor eenvoudige bevestiging van je wood panelen, zonder dat je met een hele berg overbodig materiaal blijft zitten. Je hoeft niet te hannesen om de latjes precies op elkaar aan te laten sluiten, zit niet met lelijke zaagvlakken, of kierende naden. Gewoon de OWoody wandpanelen in één keer monteren en klaar! Waarom zou je moeilijk doen, als Bazaaronline de passende oplossing in huis heeft voor je?

   

  Voor de prijs hoef je het ook niet te laten: Bazaaronline geeft je met OWoody aku panelen echt waar voor je geld met een laagste prijsgarantie van €99,- per paneel van 280 cm. Ook hebben we een panelen van 60x60 cm verkrijgbaar dat voor 24,95 per stuk.

   

  Naast de duidelijke voordelen die de maatvoering en prijs je geven bij de keuze voor OWoody, is er ook een ruime keus in leverbare kleuren, zodat er altijd een wandpaneel is dat perfect past bij jouw woninginrichting. Zo kun je kiezen uit licht eiken; eiken; zwart eiken; bruin eiken; walnoot; en voor een wat meer industriële uitstraling in betonlook kun je kiezen uit een donkere stone kleur of juist een lichte stone kleur. Voor elke stijl een stijlvolle oplossing.

   

  Qua materiaal zijn alle opties van dezelfde hoogstaande kwaliteit. De aku latten panelen zijn een samenstelling van black mdf hout gecombineerd met eiken fineer. De achterkant van de wandpanelen is vervaardigd van akoestisch vilt, voor een kwalitatief hoogstaande geluidsfiltering en isolatie.

   

  Monteren van aku panelen: een relatief kleine inspanning met een groots effect!

  Even een iets technischer verhaaltje tussendoor, want…. Hoe pak je dat nou aan, dat monteren? Eigenlijk helemaal niet zo heel moeilijk, als je je even goed voorbereidt.

   

  Wanneer je de OWoody aku wandpanelen gaat bevestigen kun je, afhankelijk van je ondergrond, kiezen voor een aantal verschillende montagemogelijkheden.

   

  Belangrijk is, om voordat je begint, de muur voor te bereiden. Dat doe je door te zorgen dat de wand waarop je de panelen gaat bevestigen zo glad mogelijk is. Dus even uitstekende spijkers, haken en pluggen verwijderen en zo nodig de ondergrond egaliseren. Vervolgens zorg je ervoor dat de ondergrond stof- en vetvrij is.

   

  Vervolgens kun je kiezen voor een snelle, zgn. koude bevestiging door gebruikmaking van een high tack kit, dus met hoge kleefkracht, rechtstreeks op de te bekleden wand, plafond of andere ondergrond.  Voordeel hiervan is dat je niet hoeft te boren en dus ook snel resultaat ziet. Voorwaarde voor deze methode is dat de ondergrond absoluut glad moet zijn voor het mooiste resultaat. Hobbels en bobbels op je muur zullen ervoor zorgen dat de hechting niet egaal is en zul je terugzien in de afwerking. Even de wand goed nalopen op oneffenheden is dus geen overbodige luxe, maar het resultaat is er dan ook naar. Afhankelijk van de afmeting van je te bekleden wand zul je de panelen op maat moeten zagen of kunnen ze als één geheel meteen bevestigd worden.

   

  Ook kun je kiezen voor montage op regelwerk, al dan niet met gebruikmaking van isolatiemateriaal tussen de wand en de aku panelen. Regelwerk is het frame, de omlijsting eigenlijk, waarop de panelen bevestigd worden. Hoe dikker de latten zijn die je hiervoor gebruikt, hoe verder de panelen naar voren komen in de afwerking. Het regelwerk wordt door middel van schroeven en pluggen in de onderliggende muur of het plafond bevestigd. Hierna kan eventueel een extra isolatielaag (evt. steenwol) worden aangebracht. Vervolgens worden de aku wandpanelen aan het regelwerk bevestigd. Dit kan zowel door middel van schroeven of door high tack kit. Wanneer de ondergrond van de wand erg ongelijk is, is montage op regelwerk een mooiere afwerking, omdat je daarmee oneffenheden beter kunt camoufleren. Deze montagemethode is iets arbeidsintensiever, omdat het wat meer voorbereiding vergt, maar het resultaat is dan ook blijvend mooi.

   

  Hoe pas je aku panelen toe in de woninginrichting?

  Aku panelen zorgen voor een perfecte geluidsisolatie, dat is nu wel duidelijk. Dat ze visueel heel wat toevoegen aan je woninginrichting is nu ook geen geheim meer. Maar hoe pas je ze toe in je styling? We geven je graag een aantal tips:

   

  Allereerst is daar natuurlijk de bekleding van je cinewall, zodat die er nog meer uitspringt en bovendien een schitterende geluidskwaliteit garandeert. Je benadrukt het eiland-effect van deze ruimte door gebruik te maken van aku panelen. Stilistisch til je je woninginrichting hiermee naar een hoger plan. Lees vooral ook even in onze andere blogs over de ins & outs over cinewalls van Bazaaronline.

   

  Je kunt ervoor kiezen een grote, lange wand met gebruikmaking van houten wandpanelen op te delen in zones met een specifiek gebruiksdoel, zoals een gedeelte voor een intiem leeshoekje, of juist een speelhoek voor de kinderen. De materiaalkeuze en kleur zal hierbij de uitstraling bepalen.

   

  In de slaapkamer kunnen aku panelen dienen als hoofdbord, achter het bed, of juist de hele wand achter het bed bedekken, waardoor een intiem effect gecreëerd wordt. Bij een ruime slaapkamer, waarin voldoende ruimte is om een gedeelte met walk-in closet te realiseren, kan de scheidingswand met aku panelen bekleed worden om de luxe uitstraling nog verder te benadrukken. Een lelijk wandje wordt hierbij omgetoverd tot een focal point!

   

  In de hal of op de overloop kun je kiezen voor halfhoge paneelwanden voor dat extra cachet. In de keuken kun je een saaie zijwand omtoveren in een eyecatcher en kun je de uitstraling van je kookeiland (of als je echt durft je keukenkastjes) een totale make-over geven. Gebruik je fantasie, de mogelijkheden zijn eindeloos!

   

  En zoals altijd…

  Kom je er niet helemaal uit of heb je nog vragen? Onze enthousiaste klantenservice zit voor je klaar om je te adviseren en ook in onze prachtige Bazaaronline woonwinkel in Woerden bieden we je graag kundig advies en informatie. Wees welkom!

   

  • Allard

   Geplaatst op woensdag 30 augustus 2023 12:11

   Prachtige panelen en snel geleverd! Ook is de blog heel erg inspirerend!

  Laat je inspireren!

  Recente artikelen