Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Yolande - Woensdag 20 Augustus 2019

    DE KROONLUCHTER: EYECATCHER IN THE SPOTLIGHTS

    TIJDLOZE CHARME EN UITSTRALING

    De definitie van een kroonluchter is een veelarmige, met een ketting aan het plafond bevestigde, hanglamp met een decoratieve functie, al dan niet versierd met kristallen ornamenten. Kroonluchters hebben van oudsher een luxueuze uitstraling die van alle tijden is en die niet snel zal vervelen. Een kandelaber is dan weer een rijkversierde kaarsenstandaard of olielamphouder, met een driedelige voet. De hedendaagse variant hiervan is bijvoorbeeld een prachtige tafel- of wandlamp, zoals we die ook in onze Bazaaronline lampencollectie hebben.

    Maar even terug naar de kroonluchter, want daar is best wel wat over te vertellen…

    NET ALS IN DE FILM

    In de middeleeuwen werden de eerste kaarsenkroonluchters gebruikt en door de eeuwen heen groeide hun populariteit als symbool van rijkdom. Je kent ze vast wel uit films die spelen in die periode. Denk maar aan Robin Hood, die handig gebruik wist te maken van de houten kruisconstructie van een vroege kroonluchter met kaarsen om van de ene kant van de ridderzaal naar de andere te zwieren, om zo aan zijn achtervolgers te kunnen ontkomen. Of de Musketiers, die in Franse chateaus eigenlijk hetzelfde deden, maar dan aan overdadig versierde kristallen kroonluchters. Een soort voorlopers van de hedendaagse free-runners… in de films dan toch! Het zag er in elk geval heel spectaculair uit, zo’n zwaai aan een enorm, zwaar en rijkgedecoreerde luchter. Of anders de kostuumdrama’s zoals Dangerous Liaisons, The Crown en Downton Abbey, waarbij de interieurs (en de kroonluchters!) voor een belangrijk deel de sfeerbepalers waren, die de stijl en rijkdom van weleer zo mooi benadrukten.

    Kroonluchters, dat zijn instant blikvangers, waarmee u echt impact maakt. Zoveel is wel duidelijk.


    KIJK OMHOOG!

    Als u eens een dagtripje maakt of op vakantie bent, in Nederland of in het buitenland, en u gaat een dagje historie en cultuur snuiven, dan is het de moeite waard om niet alleen om u heen, maar ook omhoog te kijken! Want wat u daar aan pareltjes van verlichting en geschiedenis tegen kunt komen is soms zinnenstrelend mooi. Soms opvallend door hun sierlijke eenvoud, soms schitterend en oogverblindend door hun uitstraling van weergaloze luxe. Soms waan je je, alleen al door de uitstraling van een lamp, door de impact die zo’n prachtige kroonluchter op een ruimte kan hebben, opeens in een ander tijdperk.

    Voorbeelden uit het verleden zijn de Vlaamse luchter of luster, de Dutch Chandelier, die vooral uitblonk in sobere zuinigheid: een veelal koper- of goudkleurige lamp, zonder kristal of andere dure, breekbare ornamenten. De bal aan de onderzijde werd dan wel weer opgepoetst tot ie blonk! Je ziet ze nog wel eens in oude kerkjes.

    Iedereen die ooit in het chateau van Versailles bij Parijs is geweest kan zich vast de Spiegelzaal herinneren. Wat een weelderige luxe, met wel 20 verzilverde bronzen kroonluchters (die in hun hoogtijdagen alleen ’s avonds opgehangen werden, zodat men overdag de plafondschilderingen goed kon zien. Wat een werk!) en 24 prachtig bewerkte kandelabers, de voorlopers van de hedendaagse tafel- en wandlampen. Vroeger, in de tijd van Louis XIV, voorzien van kaarsen, sinds de restauratie van 2007 voorzien van elektrische lampjes met de uitstraling van kaarslicht.

    Ook in het Paleis op de Dam in Amsterdam kunt u prachtige, historische kroonluchters bewonderen, bijvoorbeeld de werkelijk prachtige kristallen kroonluchters in de Burgerzaal, uit de tijd van Lodewijk Napoleon. Vroeger voorzien van elk 12 olielampen, tegenwoordig elektrisch verlicht.

    In Istanbul, Turkije, vindt u in het Dolmabahçe paleis, dat een belangrijk symbool is van het grote Ottomaanse Rijk, de grootste (en met 750 lampen en een gewicht van 4,5 ton ook de zwaarste) kroonluchter ter wereld. Cadeautje van koningin Victoria! Best wel een blikvanger, zeg maar! Absoluut een aanrader om te gaan bewonderen.

    GAAT ER AL EEN LAMPJE BRANDEN? OF EEN KROONLUCHTER ZELFS?!

    Al die indrukken, de herinnering aan al die pracht en praal, neemt u vervolgens mee naar huis. ‘Joh, wat een uitstraling had dat, hè? Wat een impact hadden die kroonluchters op een ruimte, kon dat hier ook maar…’, verzucht u, terwijl u op de bank zit en om u heen kijkt naar uw eigen inrichting. Fijn om weer thuis te zijn. Gezellig ook, je oude vertrouwde stekkie… maar tòch mist er iets. U kijkt omhoog, naar uw degelijke spotjes boven de salontafel. Ziet het praktische TL’etje in de keuken, goed licht maar totáál sfeerloos. Dat is toch eigenlijk totaal uit de tijd? Dat kan toch niet meer? De pendellamp boven de eettafel, zoooo 2007… Wordt het niet eens tijd? Tijd voor iets heel anders? Tijd voor een kroonluchter!

    Kroonluchter salontafel

    BAZAARONLINE: HÉT ADRES VOOR DE MOOISTE KROONLUCHTERS!

    En waarom ook niet? U krijgt al helemaal de kriebels bij het idee. Laptop erbij, glaasje wijn… en zoeken maar! Maar waar vind je zoiets? Het moet natuurlijk wel uitstraling hebben, een echte blikvanger zijn. Natuurlijk komt u dan uit bij de zeer uitgebreide collectie verlichting van Bazaaronline. U blijft maar klikken op onze mooie website: van de ene mooie kroonluchter naar de andere. Eenvoudige kroonluchters, met simpele belijningen, maar ook zeer royale, bijna overdadige kroonluchters met een uitstraling van echte luxe, ware blikvangers. Precies wat u zoekt! En de uitgebreide collectie kroonluchters van Bazaaronline is ook nog eens prima te combineren met prachtige tafellampen en schitterende wandlampen voor een totaal-look in uw interieur styling.


    ‘Ze hebben ze in verschillende maten, in dezelfde stijl! Ze hebben bij Bazaaronline hele verlichtingsseries. Wat gaaf! Kijk nou, schat! Net wat voor ons! Die grote kroonluchter boven de eettafel en dan die wat kleinere boven de zithoek. Oh, en die middelmaat is perfect voor op onze slaapkamer…’ Uw man merkt droog op dat de levertijd hartstikke snel is bij Bazaaronline en gaat alvast zijn elektra schroevendraaiers tussen zijn gereedschap zoeken. ‘Zeg schat’, zegt ie, ‘ze hebben ook kleinere kroonluchters. Leuk voor op de WC, voor als je in luxe wilt… eh… toiletteren!’

    Met een paar klikken heeft u uw hele verlichtingsplan bij elkaar gezocht en op elkaar afgestemd. Binnen korte tijd door Bazaaronline bij u thuisbezorgd en dan kunt u gaan genieten van die weldadig luxe uitstraling. Bijna alsof u weer op vakantie bent!

    En wij van Bazaaronline? Wij zijn blij dat we weer een tevreden en stijlbewuste klant hebben kunnen voorzien van één (of meerdere) van onze prachtige kroonluchters! En mocht u nu nog vragen hebben: de klantenservice van Bazaaronline zit voor u klaar om u te helpen met advies of als u onverhoopt toch nog een vraag zou hebben.  

    Laat je inspireren!

    Recente artikelen