Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Yolande - Zaterdag 2 September 2019

  Een Bazaar Verhaal

  Een Bazaar Verhaal

  ER WAS EENS…

  Het is al een hele tijd geleden, al jaren… decennia zelfs. En toch, toch herinner ik het me als de dag van gisteren. De kleuren, geluiden, de bedrijvigheid, de drukte. Maar vooral de geuren. Die herinner ik me het beste. Overal waar ik keek waren kraampjes en winkeltjes. Daar kon geen Nederlands winkelcentrum of markt tegenop. Om me heen waren de prachtigste stapels van torenhoog opgestapelde groenten en fruit, van kruiden, van overheerlijke zoete baksels. Tutti frutti, amandelen… Niet zomaar tentoongesteld, maar echte kunstwerken hadden de handelaren van hun koopwaren gebouwd. Prachtig om naar te kijken, om aan te voelen, te proeven… Verderop straatjes met tapijten, hoog opgestapeld en aan de wanden bevestigd. In de prachtigste kleuren. Blinkende uitstallingen en vitrines vol met sieraden, duur en goedkoop. Eén en al schittering. De geur van leer, mooie jasjes en riemen. Grappige leren poefjes en hele mooie kastjes. Stands met glazen hebbedingetjes. Glanzende stoffen van traditionele kleding naast hippe kraampjes van net-echte designer kleding en tassen. Uit kleine winkeltjes klonk muziek en het geluid van voor mij onverstaanbare nieuwszenders. Mensen die over en weer naar elkaar riepen, lachten en grapjes maakten. Ondertussen werden we door kooplui aangesproken om even naar hun waren te komen kijken en werd ons Turkse thee in mooie glazen tulpglaasjes aangeboden. We gingen eigenlijk alleen even naar binnen om een snelle indruk op te doen tijdens een dagje uit om te shoppen tijdens een 3 weken durende rondreis, maar het werd een ervaring die regelrecht uit de verhalen van 1001 nacht had kunnen komen. We hadden er dagenlang onze ogen uit kunnen kijken en nog niet alles kunnen zien en beleven, daar in de Grote Bazaar in Istanbul. Wat een belevenis was dat!

  BAZAARS VAN OVER DE HELE WERELD EN VAN ALLE TIJDEN

  Bazaar, een van oorsprong waarschijnlijk Perzisch woord, dat ´een permanente overdekte marktplaats’ betekent, waar een veelheid van allerlei soorten koopwaar verkocht wordt. Een traditionele bazaar is overdekt en met doeken afgeschermd van de buitenwereld, een wereld van 1001 koopjes, zeg maar. In het Turks werd het van oudsher Pazar genoemd in het indonesisch Pasar – denk maar aan de welbekende Pasar Malam. Een Arabische Souq daarentegen is een open markt, in de open lucht dus. Gebruiken en definities verschillen per dialect en regio, maar in essentie is een bazaar dus een grote overdekte marktplaats, waar bijna alles wat je maar kunt bedenken verkocht kan worden en waar koopjesjagers hun hart op kunnen halen.

  Wereldwijd zijn er enorm veel verschillende bazaars, verspreid over de continenten. De Ingleburn Bazaar in Australië, de 8 kilometer Bazaar in Azerbeidzjan, de Khan el-Khalili Bazaar in Caïro, Egypte en talloze bazaars in Delhi, Jaipur en Mumbai in India zijn maar enkele voorbeelden. Ook in de Balkan staten, het verre Oosten en het Midden-Oosten zijn tal van prachtige historische bazaars te vinden en te bezoeken. Het feit dat de bazaar van Tabriz in Iran, een van de oudste en grootste bazaars van het Midden-Oosten, met een oppervlakk van bijna 3 vierkante kilometer een van de grootste bouwwerken ter wereld, zelfs  in 2010 op de werelderfgoedlijst geplaatst is, geeft al wel aan dat een de ervaring van het bezoeken van een bazaar echt iets bijzonders is en echt van alle tijden is.

  KOUDE KIKKER-BAZAARS

  Zowel vroeger als nu, ver weg, maar ook hier in ons koude kikkerlandje houden we van koopjes jagen. Lekker rondsnuffelen, vergelijken, even wat snacken tussendoor. En typisch Hollands: kijken, kijken… en tja, als je dan achteraf weer buiten staat met onnoemelijk veel tasjes met superleuke spulletjes en dat té leuke kastje, waarbij je je afvraagt hoe je dat in hemelsnaam allemaal in je autootje gepropt moet krijgen… dus tóch ook kopen!

  Ook in Nederland hebben we onze eigen Bazaars. De Utrechtse Bazaar bijvoorbeeld. Begonnen in de vroege jaren 80 in de Vleutense bloemenhallen, maar al sinds jaren gevestigd in Papendorp in Utrecht. Een mengeling van professionele marktkramen en dag/weekendkraampjes van mensen die hun zolder uitgeruimd hebben, een soort kleedjesmarkt idee. Van alles om te snuffelen. Evenals zijn grote broer, de Beverwijkse Bazaar, alleen in het weekend open voor koopjespubliek. Leuk voor een dagje uit. De Beverwijkse Bazaar, kortweg De Bazaar genoemd, is wel de bekendste bazaar van Nederland. Meer dan 2000 kramen waarin allerlei verschillende culturen gerepresenteerd zijn. Daarnaast allerlei fastfood uitbatingen, waar een snelle snack verorberd kan worden tussen het slenteren en shoppen door. Beide bazaars zijn in grote koophallen gevestigd met grote parkeerplaatsen in de buurt.

  Leuk voor een dagje uit in de vakantie. Lekker even snuffelen. Maar ook enorm druk, luidruchtig en niet altijd even praktisch. Want zeker met kinderen, die van jezelf of van andere bezoekers, is shoppen bij de Bazaar niet altijd even relaxed. Door de drukte moet je ogen in je achterhoofd hebben om in de gaten te houden waar de kinderen blijven. Want die hebben natuurlijk vaak niet het geduld om uitgebreid te kijken en vergelijken, hebben niet de aandachtsspanne om lang rond te kijken en willen vooral verder. Naar de snacks… of naar het speelgoed, of… naar huis. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk! Of je partner, die natuurlijk altijd net andere kraampjes wil zien dan jij. En dan hebben we het nog niet eens over de logistiek om na zo´n dagje alle spulletjes èn de kids in de auto gepropt te krijgen. Dan stapvoets van de enorme parkeerplaats af en meteen bumper aan bumper de file in. En dan het onvermijdelijke “ik moet plassen!” Zucht! Zodat je dan ´s avonds uitgeput op de bank neerploft en je afvraagt wat je nu eigenlijk moet met dat kastje, wat bij nader inzien toch niet helemaal past… Je wrijft over je zere voeten en besluit:

  “AIN’T NOBODY GOT TIME FOR THAT!”

  Dat kan ook anders, vonden wij bij Bazaaronline. Wat nou als er een webshop is waar je rustig, onder het genot van een smakelijk hapje en een glaasje wijn, op de bank met je laptopje rond kunt snuffelen? Die echt een geweldige collectie lampen, meubilair, spiegels, klokken, deco artikelen en wall art heeft? Die anders dan anders, niet doorsnee, maar wel stijlvol en trendy is? Waar je niet uitgekeken raakt… net alsof je op een bazaar rondsnuffelt, maar dan zonder al die herrie en drukte en waar je rustig precies dat kunt kopen wat je zo graag wilde, zonder opdringerige verkoper die in je nek hijgt of verveelde kinderen die aan je lopen trekken? Waar je tussendoor, zonder in de rij te hoeven staan even naar het toilet kan… en waar bestellen met één enkele klik kan? Wat nou als…?

  Nou, dat is er! Want je hebt ons gevonden! En daar zijn wij van Bazaaronline heel blij mee: welkom!!

  BAZAAR ONLINE… DAT ZIJN WIJ!!

  Bazaaronline is de hardst groeiende webshop op het gebied van woninginrichting en – interieurstyling van Nederland. Jong, trendy, maar ook stijlvol. We volgen de trends – kijk maar naar onze uitgebreide Eric Kuster Style collectie. We gaan voor stijl, voor kwalitatief hoogwaardige artikelen, een goede klantenservice – bij elke stap van je aankoop: van die muisklik tot het moment dat je op je bank geniet van je aankoop bij Bazaaronline. Wij houden van tevreden klanten en daar doen we graag moeite voor. Want wat wij willen is dat de Bazaar anno nu synoniem staat voor wat wij bieden. Dé Bazaar, online, dat zijn wij!!

  • Linda

   Geplaatst op zaterdag 5 oktober 2019 11:51

   Top service, en vriendelijke medewerkers die met je meedenken.
   Heb 2 onwijs leuke wandlampen gekocht en ze zijn nog mooier als verwacht.
   Ik zal hier zeker vaker gaan bestellen

  Toon meer

  Laat je inspireren!

  Recente artikelen

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »